Danielle Egberts | NJO Muziekzomer 2017
22818
post-template-default,single,single-post,postid-22818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-2.3,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

NJO Muziekzomer 2017

Het begon op 4 augustus allemaal met de première van de opera Hänsel und Gretel in het sprookjesachtige openluchttheater in Velp. Want waar kun je het alom bekende verhaal van Hans & Grietje beter laten zien dan in een bos? Via een crowdfundingsactie maakten muziekliefhebbers deze opera in de buitenlucht mogelijk. En wat was het mooi: de talentvolle zangers van Dutch National Opera Academy en het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Antony Hermus zorgden ervoor dat het publiek ademloos van de ervaring kon genieten. Maar liefst vijf keer werd de opera opgevoerd, waarvan één keer als speciale familievoorstelling.

Young artist in residence Ella van Poucke stelde een veelzijdig programma samen. Het was haar grote droom om samen te werken met haar broertje Timothy, danser bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor het programma Young Artist in Dance maakte Wubkje Kuindersma rondom Pärts Spiegel im Spiegel en Schnittkes Eerste Sonate een indrukwekkende choreografie, die uitgevoerd werd door Timothy van Poucke en Conor Walmsley. Tussen de dansen door speelde Ella ook nog de prachtige Suite nr. 4 van Bach. Verder speelde Ella alle drie de Pianokwartetten van Brahms (in Theater Orpheus zelfs achter elkaar tijdens een heuse Brahmsmarathon) en Schumanns Celloconcert met het Nationaal Jeugd Orkest (o.a. tijdens het 20-jarig jubileumfeest van het Grachtenfestival in Stadsschouwburg Amsterdam).

Een mooie doorsnede van de Muziekzomer was te zien tijdens De Week van Radio Kootwijk (tussen 10 en 17 augustus). Het begon met De Toverfluit, een komische familieopera onder regie van Frank Groothof. Bold Opera On the Move en musici van het NJO brachten het meesterstuk van Mozart tot leven, waarbij jong en oud zat te schateren van het lachen. De volgende dag gaf Jong Metropoleeen daverend concert onder leiding van Christian Elsässer. Tijdens dit concert werd de Rogier van Otterloo Award uitgereikt aan Jesse Passenier. Daarna volgden twee young artist-dagen: Ella van Poucke trad op met het Nationaal Jeugd Orkest en Young Artist in Dance. Op 17 augustus werd de week in stijl afgesloten met De Stijl: een groot NJO-ensemble speelde werk van Andriessen en Weill.

Een van de nieuwe parels in de lijst met Muziekzomerlocaties is Landgoed de Wildenborch. De fraaie Engelse tuinen en waterpartijen achter het kasteel vormden het decor voor een muzikale zondag met heerlijke lunch, waarbij het publiek getrakteerd werd op Mozart (De Toverfluit) en Brahms (Ella van Poucke). Ook Muziek in Beekbergse Tuinen was weer druk bezocht.

Zoals trouwe bezoekers van ons gewend zijn werd er tijdens de Openbare repetities en Muziekzomercafé’s een tipje van de sluier opgelicht. In Theater Orpheus waren openbare repetities van Jong Metropole en het Nationaal Jeugd Orkest te zien, en in Akoesticum in Ede gaf ook het JeugdOrkest Nederland een openbare repetitie. Muziekzomergasten waren o.a. Ella van Poucke, dirigent Christian Elsässer en componisten Brechtje en Anthony Fiumara.

Verschillende werelden kwamen samen tijdens de voorstelling Petroesjka in Waalhalla Skatepark. Het was fantastisch om te zien hoe leden van het Nationaal Jeugd Orkest, skaters van Waalhalla en studenten van verschillende dansvakopleidingen samenwerkten. Regina van Berkel zette alle poppen aan het dansen en maakte de choreografie bij deze interactieve voorstelling, waarbij het publiek meebewoog door de skatehal.

Voor de actieve bezoeker was deze Muziekzomer van alles te beleven. Naast de jaarlijkse Veluvine Fietstocht was er na de geslaagde eerste editie van vorig jaar weer een prachtige wandeling uitgestippeld in de Gemeente Berg en Dal. In het Verborgen Landschap bij Schaarsbergen werden bezoekers rondgeleid en kregen ze meer informatie over de bijzondere geschiedenis van deze locatie. Daarna werd Messiaens Quatuor pour la fin du temps uitgevoerd in een verlaten vliegtuighangar. Ook stond er een Muzikale Wandeling in Kroondomein Het Loo gepland, een prachtig programma voor elke natuur- en muziekliefhebber.

Het NJO kijkt terug op een geweldige Muziekzomer 2017 en hopen u volgend jaar weer te zien tijdens de Muziekzomer 2018, van 3 tot en met 19 augustus!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.