Danielle Egberts | NedNieuw
21662
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21662,page-child,parent-pageid-21584,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-2.3,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

NEDNIEUW

NedNieuw is een driejarige onderneming waarbij Il Canto di Rame Nederlandse  componisten heeft gevraagd nieuw werk te schrijven voor dit ensemble.

De opdracht had slechts één voorwaarde: de tekstuele inhoud moest centraal staan, zoals dat gebruikelijk was in de barokperiode. Hiermee hebben de musici en hun componisten een interessante link gelegd tussen oude en hedendaagse muzikale waarden.

Trots zijn ze, de musici van ensemble Il Canto di Rame: Elske te Lindert Sopraan, Daniëlle Egberts Trompet, Marije Toenink Cello en Liga Vilmane Orgel/Klavecimbel.

 

Op 18 juni 2016 presenteerden zij de CD ‘NedNieuw’ waarmee een bijzonder project werd voltooid. Het ondernemende ensemble heeft verschillende Nederlandse componisten gevraagd hedendaags werk te schrijven met een link naar de barokke samenstelling van Il Canto di Rame.

 

Folkert Buis, Kees van Eersel, Daan Manneke, Ruud Roelofsen, Sylvia Maessen en Hayo Boerema hebben hieraan gehoor gegeven. In hun composities hebben zij de tekstuele inhoud centraal gesteld zoals dat gebruikelijk was in de barokperiode. Bassist Tim Nobel heeft door het arrangeren van hedendaagse jazz voor Il Canto di Rame op een heel andere manier uiting gegeven aan de uitgangspunten van ‘NedNieuw’.

 

In het najaar van 2014 heeft ‘Il Canto di Rame’ het concertprogramma ‘NedNieuw’  in serie uitgevoerd o.a. in het Orgelpark Amsterdam, de Catharinakerk van Doetinchem en in de Bergkerk van Deventer. De nieuwe composities werden goed ontvangen, de concerten zeer goed bezocht.

Om dit project te financieren heeft de Stichting ‘Il Canto di Rame’ in 2014 een crowdfunding-actie gehouden. Met groot succes hebben zij deze inzameling afgerond en inmiddels is de Stichting in de eindfase beland van de organisatie en realisatie van dit project.

 

Lees meer:

NedNieuw(s) over de medewerkers van ‘NedNieuw’

 

NedNieuw(s) over de componisten van ‘NedNieuw’

 

Interview RTV-Oost radio met fragmenten van de CD ‘NedNieuw’

‘NedNieuw’

‘Was mich bewegt’ voor sopraan, trompet, cello en orgel

Tekst: Toegeschreven aan Rainer Maria Rilke (1875-1926)

Kees van Eersel (1944)

(geschreven voor Il Canto di Rame)

‘Nu is van Kalifornies goud de tijd’ voor sopraan, trompet, cello en orgel

Tekst: Paul van Ostaijen (1896-1928)

Daan Manneke (1939)

(herschreven voor Il Canto di Rame)

‘…ever divine’ voor sopraan, trompet, cello, klavecimbel en electronics

Tekst: Antonio Salvi (1664-1724) Vertaling: W.G. Rothery (1651-1700)

Ruud Roelofsen (1985)

(geschreven voor Il Canto di Rame)

‘Tombeau pour Ton de Leeuw’ voor cello solo

Daan Manneke (1939)

‘De Viersprong’ voor sopraan, trompet, cello en klavecimbel

Tim Nobel (1967)

(gearrangeerd voor Il Canto di Rame)

‘Over de stille, stille sneeuw’ voor sopraan, trompet, cello, orgel en koor (ad lib.)

Tekst: Marie Agathe Boddaert (1844-1914)

Uit “Serena” – de bundel “Gedichten” (1898)

Sylvia Maessen (1959)

(geschreven voor Il Canto di Rame, versie zonder koor)

‘Avond’ voor sopraan en orgel

Tekst: Willem Kloos (1859-1938)

Hayo Boerema (1972)

(bewerkt voor Il Canto di Rame)

‘Prayer’ voor sopraan, trompet, cello en orgel

Tekst: Neil Perry (1974) en Franciscus van Assisi (1181/1182-1226)

Folkert Buis (1971)

(geschreven voor Il Canto di Rame)

Over uit de kunst – RTV Oost

In deze aflevering van het wekelijkse RTV Oost programma over kunst in Overijssel, vertelt Daniëlle over de crowdfunding van Stichting ‘Il Canto di Rame’, de stijl van dit ensemble en haar passie voor muziek.

In het buitenland

De musici van ‘Il Canto di Rame’ hebben zich ten doel gesteld het nieuwe Nederlandse werk ook in het buitenland te presenteren. Dat zij startten in Letland, het land van herkomst van organiste Līga Vilmane, is natuurlijk geen toeval. Het ensemble maakte van 2 tot en met 7 september 2015 een concerttournee door Letland en concerteerden tijdens orgelfestivals in Zaļenieki, Jelgava en Riga.